Resa med hunden

Hunden är en trogen kompanjon genom hela dess liv. Den vill följa med dig överallt och i mångt och mycket kan den också det. Det gäller bara att planera lite mer när hunden ska med på bilsemestern eller flyget. 

Flyg

Att flyga med en hund ska du endast göra om du planerar att vara borta väldigt länge eller ska flytta utomlands. Reser du utanför Europa kan din hund hamna karantän i 120 dagar innan den får komma tillbaka i Sverige. Resor inom EU kräver ett hundpass samt att hunden är ID-märkt. Du kan också behöva ha med vaccinationsintyg. Flyger du med en mindre hund kan den få flyga i kabinen om dess bur följer måtten för handbagage. Stora hunden flyger i lastutrymmet och då gäller det att flyget har ett anpassat utrymme för djur som har samma värme och lyfttryck som kabinen. Prata med flygbolag i tid och boka biljetten så tidigt som möjligt, utrymmen för husdjur är oftast begränsade.

Bilen

Om du ska på bilsemester och vill ha med hunden behöver du köpa lite tillbehör. Ett besök på Häromi visar snabbt utbudet är stort och det finns något för alla hundar. Du behöver en bur i bilen som hunden kan åka i. Det kan se tråkigt ut att hunden inte kan sitta i passagerarsätet med dig men det är för hundens egen säkerhet. Överlevnadschansen för en hund i bur är mycket större i en bilolycka än om den är lös i bilen. Du kan också köpa en hopfällbar burk för vatten och mat, de tar mindre plats och är lätt att få med i packningen. Olika koppel kan också vara bra. Ska du rasta hunden i skogen kan ett längre koppel eller lina vara bättre så hunden får sträcka på sig ordentligt. I stadsmiljö är ett mindre koppel på en och halv meter bättre så du alltid har koll på att hunden inte hamnar på vägen.

Hitta din drömresa här!

Arkiv

Kategorier