Gifta sig utomlands

Att resa är roligt som det är, men ibland vill man göra det extra spännande. En hel del personer väljer faktiskt att åka utomlands för att gifta sig.

Väljer man att gifta sig utomlands kräver en del planering, som alla bröllop. På Skatteverkets sida kan vi läsa:

”I utlandet kan ni gifta er inför antingen en svensk eller en utländsk myndighet. Efter vigseln i utlandet ska ni visa ett intyg för Skatteverket om att vigseln har ägt rum. Om Skatteverket bedömer att vigseln är giltig i Sverige registreras den i folkbokföringen. (källa)”

Det betyder att man inte behöver gifta sig på svensk mark eller ha en svensk myndighet med på vigsel. Dock ska man se till att giftermålet är godkänt i landet man gifter sig i, det ökar chansen att giftermålet är giltigt i Sverige också. Oftast är det inga problem. Är bara en av er svensk medborgare kan din utländska partner behöver visa upp personbevis när ni registrerar giftermålet i Sverige.

Ibland behöver man inte ens vänta till man landar på utländsk mark. Vissa flygplatser erbjuder olika vigselpaket för en mindre summa. Ni kan checka in bagaget till er smekmånadsresa och sedan gifta er framför familj och vänner i ett vackert VIP-rum. Därefter är det bara att hoppa på planet och skåla!

Tänker ni hålla vigsel i ett annat land ska man nog inte planera ett alltför storslaget bröllop. Tänk på att gästerna kanske inte har råd att flyga till ett annat land för att delta i er ceremoni. Priserna för bröllop förändras väldigt mycket beroende på vilket land ni väljer. I länder som Japan, England och Frankrike kan ni vara beredd att betala mer medan det kostar mindre att gifta sig i Egypten, Thailand och Venzuela. Grovt sagt, ju fattigare land, desto billigare bröllop.

Hitta din drömresa här!

Arkiv

Kategorier